Geld lenen versus sparen

Lenen is niet nieuw en komt al vele jaren voor. Eeuwen geleden toen geld nog niet een geldig ruilmiddel was leenden mensen elkaar al waardevolle spullen. Personen leenden al grondstoffen uit aan een ander in ruil voor een toeslag (rente). De ene spaarde en leende het vervolgens uit aan een ander. Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar. Terwijl het in die tijd vooral om grondstoffen zoals korensoorten ging draait nu alles om geld. Voor het lenen van geld is rente de toeslag die wordt afgedragen. In het verleden ging het om kilo’s koren maar vandaag de dag draait het om keiharde euro’s.

Geld lenen versus sparen

Je bent met opgebouwd vermogen veel minder geld kwijt dan met geld lenen. Hoewel de rente tegenwoordig op een bedroevend laag punt staat krijg je geld toe als je spaart. Bij sparen verdien je vermogen en bij lenen ga je achteruit in vermogen. Er moet immers rente betaald worden over het bedrag dat je geleend hebt. Hierdoor neemt je vermogen niet toe maar af. Daar komt nog elke maand een gedeelte aflossing bij waardoor je vermogen nog sneller achteruit gaat. Als je de keuze hebt tussen geld lenen of sparen dan is de laatste optie altijd de beste keuze. Nu de lasten en later de lusten.

Geld lenen

  • Rente betalen
  • Schuld
  • Nu de lusten
  • Later de lasten

Sparen

  • Rente ontvangen
  • Opbouw vermogen
  • Nu de lasten
  • Later de lusten

Financiële verplichting

Een lening is een belangrijke financiële verplichting waar je meestal meerdere jaren aan vast zit. Het is daarom belangrijk om niet zomaar een lening af te sluiten maar er de tijd voor te nemen. Je moet er niet te makkelijk over denken aangezien het niet eenvoudig is om er onderuit te komen als het niet bevalt. Dit betekent dat je er ruim de tijd voor moet nemen om een doordachte beslissing te maken. Bedenk jezelf goed of sparen niet de betere optie is ten opzichte van lenen.

Lening afsluiten

Een degelijke voorbereiding is nodig als je niet teveel wilt betalen voor een lening. Het is daarbij belangrijk om je intuïtie te volgen maar net zo belangrijk is het om de verstrekker te controleren op het internet. Ervaringen van andere zijn binnen handbereik met het internet waardoor je jezelf veel problemen kunt besparen. Controleer bijvoorbeeld hoe anderen de lening ervaren en natuurlijk of de verstrekker een AFM vergunning heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *