Maandlasten lening

U wilt graag iets kopen waar u een lening voor nodig hebt. Voor u de lening gaat afsluiten moet u natuurlijk weten of u de maandlasten van de lening wel kunt dragen. De maandlasten van een lening bestaan uit rente en aflossing. Hoeveel de maandlast is hangt af van een groot aantal factoren, en niet alleen de rente.

De totale leensom
Ten eerste is de leensom de belangrijkste factor dat de maandlast betaald. Hoe meer u leent hoe meer u maandelijks moet betalen. Als u bijvoorbeeld een lening hebt van 12.000 euro die u in 5 jaar terug moet betalen dan moet u iedere maand 200 euro betalen. Hier komt de rente nog bovenop. Als u 24.000 euro leent dan is de lening het dubbele maar de maandlast ook.

De rente op de lening
Naast de leensom is ook de rente een belangrijke factor. De rente wordt betaald over de totale leensom. Let er bij het afsluiten van een lening goed op of het een vaste rente is of een variabele. Bij een vaste rente staat het rentetarief tijdens de lening vast. Bij een variabele rente kan de rente stijgen waardoor u maandelijks meer betaald. Doorgaans is de rente lager naarmate u meer leent.

De looptijd bepaald ook voor een groot deel de maandlast. Meer termijnen betekent minder lasten per maand. Naast de kosten van de lening zijn er ook bijkomende kosten bij het afsluiten van een lening zoals een premie voor een verzekering.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *