Subsidiepot voor zonnepanelen is leeg

Het budget dat het ministerie van Economische Zaken voor zonnepanelen beschikbaar heeft gesteld is op. Veel particulieren die zonnepanelen wilden plaatsen, konden hier in 2012 en 2013 subsidie voor aanvragen. Het totale subsidiebudget bedroeg bijna 51 miljoen. Maar de pot raakte snel leeg. Op 8 augustus 2013 werd de laatste subsidie verstrekt.

Zonnepanelen steeds populairder
Het aantal zonnepanelen in Nederland is de afgelopen jaren verdubbeld. De grootste groei is te vinden bij de huishoudens: maar liefst 70 procent van de zonnepanelen wordt door particulieren aangeschaft. Veel meer dan voorheen werd voorzien. Van de subsidie werd dan ook flink gebruik gemaakt. Helaas was het toezicht op het gebruik ervan minder streng. Men diende een offerte in, kreeg de subsidie op zijn rekening gestort en vervolgens werd er niet gecontroleerd of de panelen ook werkelijk geplaatst waren.

Naast de huishoudens zijn er steeds meer bedrijven die zonnepanelen aanschaffen. Ook scholen zetten zonnepanelen op het dak. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de werkgelegenheid. Inmiddels zijn er meer dan 1000 Nederlandse bedrijven die in de zonne-energie zitten. Dit levert meer dan 10.000 banen op.

Lening voor zonnepanelen
De aanschaf en plaatsing van zonnepanelen is vrij duur. Met een energiebesparingskrediet is de aanschaf ervan toch te financieren. Dit is een lening met een aantrekkelijk vast rentepercentage. Het minimaal te lenen bedrag bedraagt 2.500 euro, het maximale bedrag 25.000 euro. In zeven of tien jaar betaalt u de lening terug. Bovendien kunt u de BTW via de Belastingdienst terugvragen. Zo blijven zonnepanelen nog redelijk betaalbaar. In zeven jaar heeft u de investering alweer terugverdiend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *